Elevii vor fi testați la școală, toți, săptămânal: prima țară europeană care ia pandemia în serios

de: Alexandru Puiu
11 02. 2021

În timp ce ministrul Educației se joacă bambilici cu o declarație care este sau nu obligatorie pentru a permite testarea elevilor români la școală, există unele țări în Europa care iau pandemia în serios.

Pentru a ține în brațe conspiraționiștii și părinții care nu au niciun fel de încredere în autorități, oficialii de la București au definit niște reguli foarte ciudate când vine vorba de depistarea cazurilor de coronavirus în școli. Chiar și în cazul în care în clasa copilului tău a fost confirmată pozitiv o persoană, dacă nu vreți să-ți testezi copilul, este opțiunea ta să mergi pe această variantă.

În cazul în care prezintă simptome specifice bolii la școală, din nou, poți opta să nu-l testezi, ci doar să-l ții acasă două săptămâni. Nu contează că poate îl ții degeaba acasă pentru că a tușit de două ori, cum nu contează nici că s-ar putea să îmbolnăvească o clasă întreagă. Statul român îți dă posibilitatea să nu-ți testezi copilul de coronavirus, dacă nu vrei.

În Franța, în schimb, elevii vor fi testați săptămânal la școală, pentru că prioritatea este ținerea școlilor deschise, iar altfel nu se poate. În prima fază, aproximativ 300.000 de copii vor fi supuși săptămânal testelor antigen pentru Covid-19 cu prelevare din salivă. Scopul este cât se poate de evident și ține de a controla evoluția patogenului, după cum a declarat ministrul francez al Sănătății.

În intervenţia sa în faţa Senatului francez, Olivier Veran a precizat că opţiunea testelor antigen cu probe de salivă a fost avută în vedere, pentru a nu îi perturba prea mult pe cei mici şi a evita introducerea de beţişoare în fosele nazale. „Categoria prioritară sunt copiii şcolarizaţi pentru a identifica, fără a-i deranja prea mult, cazurile pozitive cu scopul de a prezerva şi proteja şcolile, care dorim să rămână deschise cât mai mult timp posibil”, a spus ministrul, care a reiterat că se încearcă evitarea unui lockdown strict, precum cel din martie 2020.

Oficialul a precizat că, începând de joi, angajaţi sanitari ai reţelei de spitale din Paris vor începe să organizeze testele antigen, ale căror rezultate sunt mai rapide, însă mai puţin fiabile în comparaţie cu tradiţionalele teste PCR, potrivit Agerpres.